Vasi Gombfoci

Vasi Gombfoci Egyesület

9700, Szombathely, Hajdú u. 3. | 9700, Szombathely, Béke tér 7.

+36-70-3601519 | vasigombfoci@yahoo.com

Hírek

Koczor Jani közösséget talált Szombathelyen

Egyéni és csapat világbajnok, három ezüstérme is van a vb-kről; bemutatjuk hazánk egyik top gombfoci játékosát, aki a huszonháromszoros bajnokcsapatot hagyta el azért, hogy Szombathelyen játszhasson.

Már a 2018-as szezonban is a rövid idő alatt az NB III-tól az élvonalig hatalmas utat megtévő Vasi Gomfoci Egyesületet erősítette Koczor János, aki hazánk egyik legjobb gombfoci spílere. 

Persze nem volt ez mindig így, és Jani sem sejthette 1999-ben, amikor a 15 éves rákospalotai kamasznak megakadt a szeme a Focivilág magazin egyik hirdetésén, amelyben gombosokat toboroztak a XV. kerület művelődési központjába, hogy idővel ebben a sportágban teljesedhet majd ki. Mindenesetre a két szomszéd fiúval együtt ballagtak le az első edzésre, ahol nagy meglepetésükre nem játék következett, hanem kőkemény gyakorlás. Fél éven át a tréningeken mást sem tettek, mint a passzt, ívelést, lövést gyakoroltak, hogy majd ne élesben kelljen kikísérletezni a mozdulatokat. Aki kitartott, hat hónap után már meccselhetett is a házi bajnokságban, majd később kisebb versenyeken. És Koczor Jani kitartott. 

Legalábbis egy ideig, mert tinédzserként később más dolgok lettek fontosak számára, mígnem pár esztendőre rá, immár huszonévesen, újra el nem kezdte felépíteni magát. Tette mindezt a Testvériség SE kötelékében, korunk gombos non plus ultra együttesénél, a tízszeres bajnokcsapatnál. Koczor János fix embernek számított a Tesi II-ben, és olykor szerepet kapott az NB I-es első csapatban is, de ő többre vágyott, minthogy folyamatosan világbajnokok cseréje legyen. Az élvonalbeli Kecskeméti Hírös gárdájához vezetett az útja, ahol két év alatt elegendő rutinra tett szert ahhoz, hogy újra megpróbálja beverekedni magát a Testvériség I-be. És miközben itthon azért küzdött, hogy bekerüljön a kezdők közé, addig 2015-ben egyéniben szép csendben megnyerte a debrecenii világbajnokságot! 

Az aranyérem mellett a vb másik hozadéka volt Koczor János számára, hogy a verseny alatt ismerkedtek meg Benkő Jánossal, a Vasi Gombfoci Egyesület alapítójával. A sportkapcsolat idővel barátsággá alakult, így amikor a szombathelyi János megkérdezte rákospalotai druszáját, hogy lenne-e kedve a vasi színeket képviselni a következő évadban, Koczor sporttárs nem mondhatott nemet. Ekkor már a 2017/18-as évadban jártunk, a Vasi Gombfoci Egyesület előzőleg éppen bravúrosan megnyerte a másodosztályt, jegyet váltva a legjobb hazai tíz csapat közé. Koczor Jánostól azt várták, hogy segítsen bentmaradni a gárdának, hiszen a tízből csak az első nyolc folytathatta a következő évadban is az NB I-ben. 

Nos, a 2018-as év remekül sikerült, a Koczor János húzta Vasi Gombfoci Egyesület úgy végzett hatodikként, hogy az utolsó fordulót az ötödik helyről, biztos bentmaradó pozícióból kezdte, s a hajrára kicsit kiengedtek a fiúk. Eközben a csapat éljátékosa a válogatottban is remekelt, a portugáliai vb-n ugyan egyéniben nem sikerült a címvédés, ezüstérmet akaszthattak a nyakába, de csapatban csúcsra ért, a páros és a brazil kategóriában szerzett második helyezései ezzel együtt is beíródtak a sportág nagykönyvébe.

És hogy mi teszi a jó gombost? 

Nos, János szerint sokat számít a térlátás, a kézügyesség, a koordináció, taktikai felkészültség - magát egyikben sem tartja extrának -, ellenben jó versenyző típus, olyan sportoló, aki kritikus meccs szituációban mer saját értékeire hagyatkozni, képes kihozni magából a maximumot. A játékot leginkább a biliárdhoz látja hasonlónak, ott a fehér golyó befolyásol, míg náluk a játékos manipulálja a labdát, a szögeket, sávokat figyelve. 

A gombfociban nincsenek edzők, János mégis megemlíti Csenki Szabi bácsit a Testvériségnél töltött időkből, és jelenlegi csapattársát Szirmay Endrét, akiktől sokat tanult és tanul a mai napig is. 

Amikor azt tudakoljuk tőle, hogy megérte-e Szombathelyre igazolnia, nem sokat gondolkodik a válaszon. “Egyértelműen.Sokszoros bajnokcsapatot hagytam ott egy feltörekvő egyesület kedvéért, de egy percét sem bánom a Szombathelyen töltött időnek. Szeretettel állnak hozzám a csapattársak, a játékosok biztatják egymást, pozitív a légkör, nincs feszültség, egyszóval jó a közösség, abszolút megérte váltanom. Itthon a tíz NB I-es résztvevőből talán két-három félprofi alakulat van, amennyi rálátásom van, mind közül a Vasi Gombfoci Egyesület a legszervezettebb”, erősíti meg. 

Természetesen Koczor Jánosnak is van civil szakmája. Egy főváros közeli, táplálék kiegészítőket gyártó üzemben két műszakban kapszula/ tabletta-előállító gépet kezel. A cégnél tudnak az eredményeiről és büszkék is rá. Külön munkaidőkedvezményt nem kap, és bár nem könnyű összeegyeztetni a munkát a hobbijával, de nem is lehetetlen: az elmúlt években például egyetlen gombos versenyről sem hiányzott. 

Meg is látszik az eredményein. 

Koczor János (Vasi Gombfoci Egyesület) legjelentősebb eredményei: 

egyéni világbajnok (2015)
csapatvilágbajnok (2018)
egyéni vb-ezüstérmes (2018)
páros és brazil kategória: vb-ezüst (2018)
 

/ Kapcsolódó képek

2019. február 19.
További hírek
A 7-szeres világbajnok, akinek csak 6-8 éve megy igazán a játék
A 7-szeres világbajnok, akinek csak 6-8 éve megy igazán a játék
Bemutatjuk ifj. Farkas Gábort, akinek Tiszavasváritól Szegeden és Veresegyházán át vezetett az út Szombathelyig.

• 2019. május 14.

Keresd a szombathelyi bajnoki forduló összes eredményét egy helyen!
Keresd a szombathelyi bajnoki forduló összes eredményét egy helyen!
Itt minden összecsapás eredményét megtalálod.

• 2019. április 29.

A Vasi GE játékosa, Bottyán Zoltán nyerte a Vas megyei bajnokságot
A Vasi GE játékosa, Bottyán Zoltán nyerte a Vas megyei bajnokságot
A szombati bajnoki forduló után a vasárnapi egyéni versenyen is jól szerepeltek játékosaink.

• 2019. április 29.